V týždni 14.-18.6.2021  sa v Žilinskom kraji rozbehol Festival ľudskosti mladých ľudí. Medzi  zapojenými  15.6.2021 boli mladí ľudia zo žiackej školskej rady Strednej zdravotníckej škole v Žiline

O svoje zážitky z aktivity sa podelili členovia ŽŠR a ich koordinátorka: „ Dňa 15.6.2021 sme my, členovia ŽŠR a koordinátor ŽŠR, v priestoroch Strednej zdravotníckej školy Žilina a v Dome sv. Lazara v Žiline realizovali akciu Festival ľudskosti mladých 2021 v spolupráci s organizátorom Radou mládeže Žilinského kraja. Od 7.30 hod. do 11.30 hod. spomínaná akcia prebiehala v SZŠ v Žiline, potom sa koordinátor a členovia presunuli do Domu sv. Lazara, kde v uvedenej akcii pokračovali. Ešte pred plánovanou akciou si členovia ŽŠR pripravili všetky potrebné rekvizity a vytvorili kreatívnu nástenku, ktorá vystihovala podstatu celého Festivalu ľudskosti mladých 2021. Všetkých prítomných (vedenie školy, pedagogických i nepedagogických zamestnancov, ekonomický úsek, zamestnancov školskej jedálne, žiakov jednotlivých tried a starkých v Dome sv. Lazara) obdarovali krásnou kvetinkou, sladkou čokoládkou, cukríkmi, no najmä milým slovom v podobe úprimného a čistého citu a výstižnou motivačnou myšlienkou, pripevnenou na ruži i čokoláde.

Festival ľudskosti mladých bola nádherná akcia s hlbokou myšlienkou šírenia milého a úprimného slova, vychádzajúceho z ľudského srdca. Myslíme si, že v mnohých prípadoch sme ľuďom na tvári vyčarili úsmev a možno ich až dojali k slzám. Boli to však slzy radosti a šťastia, lebo konečne, po tak dlhom a náročnom období, cítili ľudskú blízkosť a vzájomnú spolupatričnosť.

Festival výrazným spôsobom obohatil náš organizačný tím, pozitívne zasiahol do našich sŕdc a odomkol našu uzamknutú schránku smerom ku kolegom, kamarátom, babičkám i deduškom…  Konečne sme sa mohli socializovať a šíriť tak pozitívnu energiu a empatiu medzi nami, ale i vo vzťahu k ľuďom, ktorí nepochybne potrebujú cítiť to, že v ich okolí je niekto, komu na nich záleží, niekto, kto sa s nimi rád porozpráva, niekto, kto ich poteší milým úsmevom a pohladením.

Pre nás, členov ŽŠR pri SZŠ v Žiline, bolo neopísateľným zážitkom práve stretnutie so starkými v Dome sv. Lazara, s ktorými sme strávili prekrásne popoludnie. Našu prítomnosť a lásku opätovali krásnym a nezabudnuteľným rozhovorom, plným empatie, dobrosrdečnosti a neskonalej vďaky. Ich slová boli pre nás výzvou do budúcnosti, s cieľom pripravovať takéto akcie vždy, ako to len bude možné, lebo i my sme po dlhšej odluke cítili, že robiť svet krajším znamená rozdávať ľuďom lásku a nádej.

Ďakujeme Rade mládeže Žilinského kraja za možnosť zapojiť sa do takejto krásnej akcie a aspoň na malú chvíľu potešiť tých, ktorí to potrebujú alebo tých, ktorým pandémia značne ovplyvnila ich životné smerovanie, narušila pracovné a rodinné väzby a zmenila citový život celého ľudského pokolenia. Na druhej strane možno ľudí naučila vážiť si niektoré životné hodnoty, chrániť si svoje zdravie, stáť pevnými nohami na zemi a byť pokorným i nápomocným, lebo niekedy naša spoločnosť zabúda na to dobro, ktoré je v každom z nás, len ho treba nájsť a rozvíjať.“

Ďakujeme za ochotu a podporu sladkých ručne vyrobených čokoládových kvetov z KOBUX s.r.o.za rúže z  Florasystem Žilina a štíty na hlavu od Tlačiarni Kubík, Námestovo .  Organizátorom Festivalu bola Rada mládeže Žilinského kraja.

Podujatie sa realizovalo pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej.