V dňoch 16-19. 3. 2014 sa dobrovoľníci rôznych slovenských organizácii, zúčastnili exkurzie do Európskeho parlamentu na pozvanie euro poslankyne Kataríny Neveďalovej. Aj Rada mládeže Žilinského kraja tam mala svojho zástupcu – člen predsedníctva Ľuboša Duboveckého, ktorý sa o svoj zážitok chce podeliť s čitateľmi. 

Po príchode do Bruselu, nás osobne privítala euro poslankyňa Katarína Neveďalová. Bola veľmi rada, že sme prijali jej pozvanie a srdečne nás pozvala na návštevu Európskeho parlamentu.
Pri návšteve parlamentu, sme museli prejsť bezpečnostnou kontrolou a potom sme sa presunuli do miestnosti, kde sme videli prezentáciu o Európskej únii, o jej fungovaní a výsledkoch. Bolo to veľmi zaujímavé. Dozvedeli sme sa tam mnoho faktov, o ktorých bežní ľudia nemajú ani tušenie. Jedným z nich bol fakt, že Európska únia nemôže zasahovať do vnútorného fungovania štátu. Môže sa vyjadriť len k veciam, ktoré im daná krajina povolí.
A tu sme sa zamysleli. Často totižto počujeme v novinách alebo len tak na ulici: „Brusel nám povedal, že …“ Je to naozaj tak?
Po prezentácii sme mali možnosť viesť diskusiu priamo s euro poslankyňou. Bola veľmi ochotná nám odpovedať na všetko čo nás zaujíma. Samozrejme jednou z otázok bola ohľadom „diktovania“ z Bruselu. Tento výrok však nie je pravdivý a to už len z tohto dôvodu. „Všetko, čo chce EU prijať musí odsúhlasiť 28 členských krajín. Ak by čo i len jedna krajina nesúhlasila, celý návrh sa musí prerokovať. Všetky krajiny sú si rovné. Či už malé Slovensko alebo veľké Nemecko,“ dodala euro poslankyňa.
Prečo sa to hovorí? Možno len zlou interpretáciou, nedostatkom informácii alebo tým, že niektorí ľudia si myslia, že Brusel je proste ďaleko. A keď je niečo ďaleko tak sa ich to netýka. O tom tiež svedčí aj nízka účasť na voľbách do euro parlamentu. Za tieto informácie sme veľmi vďační a týmto ich rád posunieme ďalej.

A to nebolo všetko!

Okrem hore uvedených zaujímavých rozhovorov sme v deň príchodu sme mali prehliadku mesta. Videl som historické centrum Bruselu. Tamojšia atmosféra bola veľmi príjemná a ľudia boli veľmi ústretoví. Ochotne nám v angličtine odpovedali na naše otázky. Na námestí bolo veľa ľudí, ktorí si len tak sedeli a kochali sa mestom.
Ďalší deň sme sa zúčastnili na návšteve parlamentu. Bolo zaujímavé vidieť prostredie, v ktorom sa prijímajú celoeurópske zákony. Mladá euro poslankyňa Katarína Neveďalová, počas diskusie pôsobila veľmi uvoľnene. Bolo na nej vidieť odhodlanie a chuť s akou vykonáva svoju prácu. A toto sa veľmi oslovilo. Po naozaj živej diskusií sme sa pobrali do parlamentária. Mohol som tam vidieť veľa umeleckých diel. Najviac čo ma prekvapilo, bolo že počas obhliadky sme mali prístroj, ktorý nám v rodnom jazyku robil sprievodcu parlamentáriom. Odtiaľ sme sa pobrali do reštaurácie, kde nám oznámili, že pre nás pripravili veľké prekvapenie. Bolo ním návšteva NATO.
S otvorenými ústami som kráčal po pôde, kde sídlilo NATO. Je to obrovský komplex s rôznymi stupňami ochrany a behom chvíle je možné ocitnúť sa na inom území. Privíta nás tam slovenská delegácia, ktorá nám povedala čo je NATO, čo robí a takisto s nami viedli horlivú diskusiu.
Za tento zážitok som veľmi vďačný. Dozvedel som sa kopu zaujímavých informácií a videl kúsok iného sveta. Brusel ako hlavné mesto Európy sa mi síce moc nepáčilo, ale návšteva parlamentu a NATO ma naozaj oslovila a urobila na mňa veľký dojem.

Ľuboš Dubovecký

[nggallery id=5]