Rada mládeže Žilinského kraja ponúka obyvateľom kraja možnosť predložiť návrhy na udelenie ceny za aktívne občianstvo a ľudskosť. Ide o 9. ročník oceňovania v Žilinskom kraji. Vďačnosti a uznania nikdy nie je dosť.

 Cena bude udeľovaná v 6 kategóriách:

1/ TOP  mládežník zo školského prostredia. Mladý človek do 25 rokov, ktorý svojimi aktivitami a záujmom o život v školskom prostredí základnej, strednej alebo vysokej školy prináša do nej hodnoty, ktoré ju obohacujú.

2/ TOP  mládežník z mimoškolského prostredia. Mladý človek do 30 rokov, ktorý svojimi aktivitami a záujmom o život v miestnej komunite prináša do nej hodnoty, ktoré ju obohacujú.

3/ TOP  pracovník s mládežou. Pracovník s mládežou, ktorý sa venuje mladým ľuďom minimálne 7 rokov systematickou prácou v miestnej alebo školskej komunite a prináša hodnoty, ktoré ju obohacujú.

4/ TOP občan. Osoba, ktorá svojou angažovanosťou vo veciach verejných a komunitných je dobrým príkladom pre mladú generáciu. Pôsobí v mimovládnom sektore, miestnej samospráve, podnikateľskom  prostredí a pod.

5/ TOP projekt. Projekt, ktorý svojim výsledkom obohacuje komunitu o hodnoty aktívneho občianstva a ľudskosti.

6/ Top čin ľudskosti  významný čin, skutok pomoci občanom v núdzi, zdravotne postihnutým, seniorom, deťom, rodinám v kritických okamihoch a pod. Čin, ktorý prispel k záchrane života alebo zlepšil kvalitu života jednotlivcov, či komunity. Čin, ktorý vyzdvihuje ľudskosť, dôstojnosť a odvahu človeka.

Viac informácií o možnosti nominovať nájdete  TU: 2024 Štatút ocenenie za aktívne občianstvo a ľudskosť

„Cieľom ocenenia je zviditeľnenie hodnoty aktívneho občianstva, ľudského prístupu a hodnotných príkladov záujmu o skvalitnenie života v miestnej komunite“, povedala Darina Čierniková, riaditeľka  Rady mládeže Žilinského kraja.

Predkladateľom môže byť: právnická osoba (obec, mimovládna organizácia alebo jej lokálna zložka, škola a pod.) alebo neformálna skupina fyzických osôb (nomináciu podávajú minimálne 5 členovia neformálnej skupiny). Každý navrhovateľ môže zaslať jednu nomináciu v každej kategórii.

Nominácie je potrebné dodať do 10. 11. 2024 do 24:00 h cez tento formulár:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdyYCBrCy8paMczSMQJql6eaQs0uUsuWlLcDMqYPlZmxK-DPw/viewform

K nominácii je potrebné na e-mail rmzk@rmzk.sk poslať 4 fotografie nominovanej osoby/organizácie a do predmetu správy uviesť “ocenenie 2024”. Ideálne by to mali byť fotografie, ktoré priamo súvisia a dopĺňajú túto nomináciu (fotografie priamo z činnosti) a jedna z nich by mala byť aktuálna portrétna fotografia.

Z doručených návrhov odborná komisia vyberie na ocenenie tých, ktorí spĺňajú štatút oceňovania a tiež určí jedno hlavné ocenenie v každej kategórií.

Udelenie ocenení je plánované na 29. novembra 2024 o 16:00 h v Martine. 

 Oceňovanie sa realizuje pod záštitou  predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja Eriky Jurinovej.

 Realizuje sa s podporou  Ministerstva školstva, vedy, výskumu a mládeže v oblasti práce s mládežou, ktoré administruje NIVAM – Národný  inštitút vzdelávanie a  mládeže.